10 Keping Gambar yang Membuka Mata Dunia

Sekeping gambar membawa seribu erti dan memori yang tersirat di sebaliknya. Begitu tinggi nya nilai sekeping gambar sehingga dipandang sedemikian rupa. Tidak hairan lah dengan Hanya kerana sekeping gambar boleh menjatuhkan maruah dan darjat seseorang sehingga mampu mengubah dunia. Jadi jom kita selongkar antara gambar2 photographer yang telah membawa pengertian mendalam dan tersirat 1001 makna kepada dunia..!!

Amaran: Bersedia untuk imej-imej keganasan dan kematian (dalam satu kes, gambar kanak-kanak yang mati) jika anda Scrool ke bawah.

10. Kosovo Refugees (Carol Guzy)

Carol Guzy, wanita pertama yang menerima Hadiah Pulitzer untuk fotografi News spot, menerima pengiktirafan Pulitzer pada tahun 2000 untuk gambar-gambar beliau mengenai pelarian Kosovo.

Gambar di atas menggambarkan Malim Shala, seorang kanak-kanak lelaki berusia dua tahun, yang melalui pagar yang dibuat dengan kawat berduri untuk bersama dengan keluarganya. Beribu-ribu pelarian Kosovo telah bersatu semula dan berkhemah di Kukes, Albania.

9. War Underfoot (Carolyn Cole)

Jurugambar Los Angeles Times, Carolyn Cole mengambil foto nostalgic ini semasa tugasan di Liberia. Ia menunjukkan kesan buruk daripada Perang Saudara Liberia.

Selongsong peluru meliputi seluruhnya jalanan di Monrovia. Modal Liberia adalah rantau yang paling teruk terjejas, kerana ia adalah tempat kejadian pertempuran antara askar kerajaan dan pasukan pemberontak berat.

8. Thailand Massacre (Neil Ulevich)
Neal Ulevich memenangi anugerah Pulitzer 1977 untuk “siri gambar kekacauan dan kekejaman di jalan-jalan di Bangkok, Thailand” Pulitzer.com.

Pembunuhan Thammasat University berlaku pada 6 Oktober 1976. Ia adalah serangan yang ganas ke atas pelajar-pelajar yangberdemonstrasi menentang Field Marshall Thanom Kittikachorn. FMT Kittikachorn adalah seorang diktator yang merancang untuk kembali ke Thailand. Pulangan diktator tentera dari buangan ini menimbulkan bantahan yang sangat ganas. Penunjuk perasaan dan pelajar-pelajar yang telah dipukul, ditembak, digantung dan dibakar sehingga mati.

 
7. After The Storm (Patrick Farrell)

Miami Herald jurugambar Patrick Farrell menangkap imej-imej yang menakutkan mangsa Haiti pada tahun 2008. Farrell mendokumenkan tragedi Haiti dengan imej pegun hitam dan putih yang mengesankan. Subjek “Selepas Ribut” adalah seorang budak yang cuba untuk menyelamatkan kereta sorong selepas ribut tropika Hanna melanda Haiti.

More photos of Patrick Farrell: A People in Despair: Haiti’s year without mercy

6. The Power of One (Oded Balilty)

Pada tahun 2006, pihak berkuasa Israel mengarahkan pemindahan kota kara ialah menyalahi undang-undang, seperti Amona. Balilty Oded, jurugambar Israel untuk Associated Press, hadir apabila pemindahan bertukar menjadi pertempuran antara peneroka dan pegawai-pegawai polis yang ganas dan tidak pernah berlaku sebelum. Gambar menunjukkan seorang wanita yang berani memberontak terhadap pihak berkuasa.

Seperti gambar-gambar yang banyak dalam senarai ini, “Power of One” telah satu lagi subjek kontroversi utama. Ynet Nilipeneroka berusia 16 tahun Yahudi dari gambar di atas. Menurut Ynet, “gambar like this one adalah tanda kehinaan bagi negara Israel dan apa-apa yang boleh dibanggakan. Gambar kelihatan seperti ia mewakili karya seni, tetapi itu bukanlah apa yang pergi di sana. Apa yang berlaku di Amona adalah berlainan sama sekali. “Nili mendakwa polis memukulnya amat kasar. “Anda melihatsaya dalam gambar, salah satu terhadap banyak, tetapi itu hanya ilusi – di sebalik banyak berdiri seorang lelaki – (Perdana Menteri Ehud) Olmert, tetapi di belakang saya berdiri Tuhan dan orang-orang Israel.”

5. World Trade Center 9/11 (Steve Ludlum)

Kuasa gambar Steve Ludlum dilupakan dan keterangan bertulis hanya cenderung untuk mengenai kesan daripada kejadian tersebut. Akibat pesawat kedua yang terhempas ke New York WTC dahsyat : fireballs meletus dan asap billowed dari pencakar langit yang menjangkakan keruntuhan menara dan awan debu yang besar salahnya.

4. After the Tsunami (Arko Datta)

Salah satu gambar yang paling menonjol selepas tsunami Lautan Hindi telah diambil oleh jurugambar Reuters ArkoDatta di Tamil Nadu. Dia memenangi pertandingan World Press Photo tahun 2004. Kathy Ryan, ahli juri dan editor gambar Majalah New York Times, yang dicirikan imej Datta sebagai “gambar grafik, sejarah dan sangat beremosi.”

“Selepas Tsunami” menggambarkan seorang wanita India yang berbaring di atas pasir dengan tangannya diulurkan, berkabungahli keluarga yang mati. Saudaranya telah dibunuh oleh salah satu bencana dahsyat semula jadi yang kita pernah lihat: tsunamiLautan Hindi.

3. Bhopal Gas Tragedy 1984 (Pablo Bartholomew)

Photojournalist India Pablo Bartholomew yang diiktiraf memaparkan Tragedi Gas Bhopal ke dalam kanta. Dua puluh enam tahun telah berlalu sejak bencana perindustrian paling teruk di India yang mencederakan 558.125 orang dan membunuh seramai 15.000 orang. Kerana standard keselamatan dan prosedur penyelenggaraan telah diabaikan di Kesatuan karbida India Limited (UCIL) racun perosak tumbuhan di Bhopal, kebocoran gas metil isosianat dan bahan-bahan kimia lain yang mencetuskan bencana alam sekitar dan manusia secara besar-besaran.

Photographer Pablo Bartholomew bergegas ke dokumen malapetaka. Dia terserempak dengan seorang lelaki yang menanam kanak-kanak. Adegan ini adalah gambar oleh kedua-dua Pablo Bartholomew dan RaghuRai, lain photojournalist India yang terkenal. “Ungkapan ini begitu bergerak dan begitu kuat untuk memberitahu seluruh kisah tragedi itu,” kata Raghu Rai.

2. Operation Lion Heart (Deanne Fitzmaurice) 

Hadiah anugerah Pulitzer dimenangi photojournalist Deanne Fitzmaurice yang memenangi anugerah yang sangat dihormati dalam tahun 2005 bagi esei fotografi “Operasi Lion Heart”.

“Operasi Lion Heart” adalah kisah kanak-kanak lelaki berusia 9 tahun Iraq yang kecederaan teruk oleh letupan semasa salah satu konflik yang paling ganas dalam sejarah moden – Perang Iraq. Kanak-kanak itu dibawa ke hospital di Oakland,CA di mana beliau terpaksa menjalani berpuluh-puluh pembedahan hidup dan mati. Keberanian dan keengganan beliau mati memberinya nama samaran: Saleh Khalaf, “Lion Heart”.
1. Tragedy of Omayra Sanchez (Frank Fourier) 

Frank Fournier menangkap imej tragik Omayra Sanchez yang terperangkap di dalam lumpur dan bangunan-bangunan yang runtuh.Letusan gunung berapi Nevado del Ruiz di Colombia 1985 mencetuskan tanah runtuh besar-besaran. Ia memusnahkan bandar-bandar dan membunuh 25,000 orang.

Selepas 3 hari bergelut, Omayra mati akibat hipotermia dan gangren. Kematian tragik beliau membongkar kegagalan pegawai-pegawai untuk bertindak balas dengan cepat dan menyelamatkan mangsa-mangsa bencana Colombia paling teruk pernah terjadi. Frank Fournier mengambil gambar ini tidak lama sebelum Omayra meninggal dunia. Kematian yang menyeksakan beliau diikuti secara langsung di TV oleh beratus-ratus juta orang di seluruh dunia dan memulakan kontroversi utama. Berehat jiwa dalam keadaan aman damai.

P/S : Gambar boleh menyampaikan 1001 cerita yang pastinya pelbagai versi mengikut kacamata peribadi

Loading...

Leave a Reply